×

Start met thuiscomposteren

Aangepast op 04/12/2024

Compost maken van tuin- en keukenafval is een eenvoudige en duurzame manier om afval te verminderen en je bodem te verbeteren. Het is ook leuk om samen met kinderen te doen. Bovendien is compost een ideaal kringloopproduct dat de bodem op een natuurlijke manier verrijkt. Door zelf compost te maken, verwerk je afval op een milieuvriendelijke manier en bespaar je tegelijkertijd op afvalkosten en dure meststoffen.

Het enige wat je nodig hebt, is een compostvat of -bak en een geschikte plek in je tuin. Een compostvat is handig voor kleinere tuinen, terwijl een compostbak meer ruimte biedt voor grotere hoeveelheden afval. 

TIP: Vraag na of je via jouw gemeente een compostvat of -bak kan aankopen. Veel gemeenten bieden deze aan aan een sterk verlaagde prijs. 

Thuiscomposteren in 10 stappen

  1. Kies voor je compostbak een plekje in de (half)schaduw en combineer 2 of 3 bakken van +/- 1m³.
  2. Koop een compostbak uit kunststof of maak er eentje uit hout. De voorkant moet verwijderbaar zijn.
  3. Zet de hoekpalen op een tegel tegen het wegzakken en maak de luchtspleten niet breder dan 1 à 2 cm.
  4. Voorzie voldoende werkruimte vóór de compostbakken.
  5. Gooi in bak 1 enkel vers materiaal en wissel zoveel mogelijk bruin (bv. bladeren) en groen materiaal (bv. gras, keukenafval).
  6. Vermijd grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal en verklein wat te grof of te lang is.
  7. Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
  8. Als het materiaal in je compostbak te droog is, giet er dan wat water bij.
  9. Verplaats de compost om de drie maanden naar bak 2 en vermeng de lagen. Controleer hierbij  de vochtigheid en het verteringsproces.
  10. Na een 9-tal maanden heb je je zelfgemaakte compost, ideaal om in je tuin te gebruiken.

Thuiscomposteren versus professioneel composteren

Bij thuiscomposteren is het beter om geen gekookt voedsel of brood toe te voegen, omdat dit ongedierte kan aantrekken. In de gft-container, die regelmatig aan huis wordt opgehaald, mag je wel kleine hoeveelheden gekookt voedsel en brood weggooien. Dat afval belandt in professionele vergistingsinstallaties, waar het proces onder ideale omstandigheden veel sneller verloopt – binnen enkele weken is alles verwerkt.

Thuiscomposteren gaat langzamer omdat je afhankelijk bent van het weer. De lente is een perfect moment om te beginnen, want door de stijgende temperaturen krijgt het composteerproces een natuurlijke boost.

Thema
tuin & natuur
Organisator(s)
IOK Afvalbeheer